Blog

De perfecte honden fotoshoot

22 februari 2022

Een hond professioneel op de foto zetten vraagt een knap staaltje vakmanschap van de fotograaf. En geduld. Honden zijn net mensen wordt er weleens gezegd. En dat klopt ook, behalve bij een honden fotoshoot!

Met de hond op de foto

Wil je een mooie fotoshoot van jouw hond dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zeker als je zelf ook met de hond op de foto wil.
In deze blog leg ik een aantal belangrijke aspecten uit voor het maken van mooie hondenfoto’s. Dat zijn voorbereidingen die jij kunt treffen en ook omstandigheden waar wij in de fotostudio rekening mee gaan houden.

43A9287

De valkuilen bij hondenfoto’s

Voor mooie foto’s van jouw hond moeten we rekening houden met de volgende zaken:

  1. contrast (achtergrond, vacht, accessoires, kleding, etc.);
  2. sensorische prikkels in de studio (temperatuur, geluiden, licht, etc.);
  3. zenuwen door afwijken van de dagelijkse routine;;
  4. gedrag van de hond (speels, onderdanig, etc.);
  5. stijl van de fotoshoot.

1. Contrast bij een hondenfoto

De vacht van een hond is bijna allesbepalend bij het gebruik van kleuren. En het gaat dan niet alleen om en kleur van de vacht, maar ook om de glans van een hondenvacht. Een glanzende vacht geeft meer contrast dan een matte vacht. En wanneer een vacht meerdere kleuren heeft dan moet daar ook rekening mee gehouden worden. Is de vacht bijvoorbeeld gevlekt, of zijn de ogen en poten een andere kleur dan de rest van het lichaam? Al deze kleurintensiteiten bepalen hoe zichtbaar de hond gaat zijn op de achtergrond en belichting die we in de fotostudio gebruiken.

2. Sensorische prikkels

We proberen de fotostudio zo neutraal mogelijk te houden tijdens een fotoshoot zodat honden geen tot weinig last hebben van sensorische prikkels. Bij een hondenshoot zijn er geen andere mensen aanwezig dan de fotograaf, het baasje/vrouwtje en de hond(en). De temperatuur is net te koud of te warm en het licht is gedimd.

3. Zenuwen door afwijken van de routine

Een bekend probleem bij hondenshoots zijn de zenuwen. Net zoals bij mensen voelen ook honden dat de situatie anders is en dat er iets staat te gebeuren waarbij zij de hoofdrol krijgen. Bij een hond kan dat leiden tot overmatige drukte of juist heel schuw gedrag. Bij Fotostudio 87 doen we ons best om de hond(en) zo comfortabel en veilig mogelijk te laten voelen. De fotograaf is zelf een grote dierenvriend en krijgt veel honden over de vloer. Spanningen kunnen daarom snel verholpen worden.
Bij binnenkomst mag de hond ook overal even snuffelen om zich op zijn gemak te voelen. En dan beginnen we. De hond moet meteen model staan om belichting in te stellen, dus dat zijn alvast goede oefenmomenten. Ook voor het baasje, want die heeft een belangrijke rol in het welslagen van de honden fotoshoot.

4. Gedrag van de hond

Het gedrag van de hond bepaalt vaak de setting van de foto. Heb je een kwispelend beestje, of eentje die juist lekker op het gemakje gaat zitten? Bij de ene hond  zijn meer instructies nodig voor de foto dan bij een andere hond. Voor het geven van instructies neemt de fotograaf in eerste instantie de leiding zodat er niet door elkaar wordt gepraat en de hond stress kan krijgen. Het is prettig als het baasje de instructies ondersteunt en een vertaalslag maakt van de fotograaf naar de hond.

Omdat het gedrag van de hond, de hond ook zijn kenmerkende features geeft, is het logisch dat we dat als uitgangspunt nemen. De ene hond is het mooist in een strakke pose terwijl een andere hond graag de lucht in spring voor een bal of brokje.

5. Stijl van de fotoshoot

Wil je een speelse of juist een statige honden fotoshoot? Of leent het gedrag van jouw hond zich voor allerlei poses? Bij Fotostudio 87 hebben we veel ervaring met hondenshoots. En we trekken de trukendoos open om ervoor te zorgen dat jouw hond mooi op de foto komt.

Tip voor de baas

Wil je samen met jouw hond op de foto, hou dan rekening met jouw kleding. De kleur van de kleding is uiteraard van belang voor het contrast in de honden fotoshoot, maar ook de beweeglijkheid. Openvallende kleding voor de dames is niet handig als je moet bukken. En ook strak zittende broeken kunnen lastig zijn als je op de hurken gaat. Je kunt het beste kleding dragen waarin je goed kunt bewegen, die qua kleurstelling niet te druk is en die matcht bij de hond.

fotoshoot voor honden

Een hondenshoot met mooi resultaat

Zoals je hebt gelezen komt er veel kijken bij het maken van een geslaagde hondenshoot. Bij fotostudio 87 doen wij er alles aan om externe variabelen te verzachten en ook onze ervaring helpt uiteraard enorm om jouw hond naar wens op de foto te krijgen.

Zelf kun je er voor zorgen dat de hond niet teveel onder invloed komt van veranderingen door rust te bewaren. En jij moet vooral zelf ook genieten van de shoot. Het is namelijk hartstikke leuk om een honden fotoshoot te doen!

Wist je dat het ook mogelijk is om een hondenshoot cadeau te doen? Een leuk idee voor vader- of moederdag of voor een verjaardag!

BEKIJK OOK:

teckel fotografie 1

RECENTE BERICHTEN

ZOEK OP CATEGORIE